Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybkie do zrobienia ciastka z ciasta francuskiego z masą makową i suszoną żurawiną, które wyglądem przypominają drożdżówki z makiem.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Składniki
Schłodzone ciasto francuskie rozwinęłam i pozostawiłam na pergaminie, w który było zawinięte. Ciasto równomiernie posmarowałam masą makową i posypałam suszoną żurawiną. Następnie pomagając sobie pergaminem, zwinęłam ciasto w roladę/rulon wzdłuż dłuższego boku. Taką roladę pokroiłam na mniej więcej równe kilkucentymetrowe kawałki. Wyszło mi 11 sztuk. Każdy kawałek lekko docisnęłam przez środek tępą stroną noża jak typowe drożdżówki i przełożyłam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarowałam mlekiem. Bułeczki piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu bułeczki od razu wyjęłam z piekarnika i ostrożnie przełożyłam na metalową kratkę, żeby wystygły. Z cytryny wycisnęłam sok. Utarłam go z cukrem pudrem. Lukrem polałam wystudzone bułeczki i odstawiłam żeby lukier zastygł. Pyszny deser gotowy.