Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowo-serowe rogaliki z marmoladą"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 94
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 55
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 263
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5413
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 94
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 55
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 263
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5413
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena sztuki ok. 0,70 zł
Podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aby rozczyn zaczął pracować.
Twaróg mielimy, dodajemy przesianą mąkę, olej, rozczyn i wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ręki, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Stolnicę wysypujemy odrobiną mąki, wykładamy wyrośnięte ciasto i wałkujemy, aby powstało koło, które dzielimy na trójkąty. Na każdym, tuż przy podstawie, kładziemy łyżkę marmolady, a następnie zwijamy, żeby stożek trójkąta znalazł się na górze rogalika. Pieczemy ok. 15 minut w 180oC.
Ciastka nie są słodkie, dlatego oprószamy je cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza sztuki 380 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 56 gŹródło: Rewia