Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast zakwasu używamy 1 butelkę jasnego piwa.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4992
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 890
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4992
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 890
Składniki
W misce mieszamy kolejno drożdże, pół szklanki mąki, i pół szklanki ciepłej wody (o temp. 38 C). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Następnie do naszej mieszanki dodajemy piwo, pozostałą mąkę i sól. Mieszamy wszystko do chwili, aż wszystka mąka jest dokładnie połączona z resztą składników i tworzy ciasto o nieco kleistej konsystencji. Przykrywamy miskę ponownie i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu przez 2 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu formujemy z ciasta bochenek na stolnicy lub blacie dobrze oprószonym mąką.
Blachę do pieczenia (lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy, obsypujemy mąką (ja obsypałam wierzch chleba ulubionymi ziołami i granulowanym czosnkiem). Następnie pozostawiamy przykryte ściereczką ciasto jeszcze na ok. 30-40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 220 C. Jeśli chcemy, by nasz chlebek miał chrupiącą skórkę, możemy wstawić do piekarnika na czas pieczenia naczynie z wodą.
Pieczemy ok. 35-37 minut, lub do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu pozostawiamy na kratce do wystygnięcia.