Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży,chrupiący chleb z czarnymi oliwkami,świetny i smaczny z masłem pomidorem i mozzarellą.Każdy sobie go może upiec,gdyż jest prosty w przygotowaniu. Zapraszam na przepis jak również na filmik pod przepisem.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 147
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 147
Składniki
Drożdże rozpuścić w małej ilości letniej wody ,dodać dwie łyżki mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże wlać do mąki ,zamieszać, rozpuścić sól w pozostałej wodzie, wlać do miski zamieszać, dodać rozpuszczone masło ,lekko ostudzone. Wszystko dobrze wyrobić, w razie potrzeby dodać letniej wody. Wyrabiać do momentu , aż ciasto będzie odchodzić od miski. Kto posiada robot w domu ,więc może wyrobić ciasto w robocie. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy czarne oliwki i zagniatamy ciasto. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 3 części . Robimy 3 małe chlebki i kładziemy na blasze posypanej mąką. Chlebki przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte chlebki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 35 minut. Piekarnik włączony funkcja góra ,dół i pieczemy na drugiej półce od dołu. UWAGA Każdy piekarnik inaczej piecze
Tak wygląda chlebek po upieczeniu. Ja piekłam w moim piekarniku 35 minut. Jest bardzo smaczny ,pulchny z chrupiącą skórką. Bardzo smakuje z masłem ,pomidorem i mozzarellą. Jeśli chcesz zrobić więcej chleba oczywiście musisz podwoić składniki. Czarne oliwki można drobniej poszatkować, ja osobiście dodałam całe bo tak lubię. Zapraszam Cię na filmik do mojej kuchni włoskiej.