Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa dieta często wymaga wyrzeczeń. Doskonale wiedzą o tym ci, którzy starają się pozbyć zbędnych kilogramów. Wielu przysmaków muszą odmawiać sobie także osoby z nietolerancją glutenu. W obu przypadkach w jadłospisie trzeba mocno ograniczać pieczywo. Jego jedzenie jest jednak tak silnym przyzwyczajeniem, że osoby na diecie chętnie sięgają po zdrowsze zamienniki chleba czy bułek. Ostatnimi czasy hitowe pieczywo bez glutenu to chlebek „chmurka” (bo jest lekki i puszysty). Stanowi doskonałą bazę do kanapek (i nie tylko – nadaje się też np. na spód do pizzy), a nie zawiera mąki (a zatem i glutenu) i dostarcza bardzo niewielu kalorii. Co więcej, można przygotować go samodzielnie w dosłownie kilka minut.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6665
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 150
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 325
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6665
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 150
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 325
Składniki
Przygotuj dużą blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i natłuść olejem.
Oddziel białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę.
W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka z serkiem, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Jeśli nie zależy Ci na niskiej wartości energetycznej posiłku, możesz zastąpić twarożek serkiem mascarpone – chlebek chmurka będzie jeszcze smaczniejszy!
Do masy serowej stopniowo dodawaj pianę z białek, delikatnie mieszając składniki łyżką.
Nałóż łyżką kleksy ciasta na blachę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez około 20 minut – aż chlebki staną się złociste. Po upieczeniu pozostaw je w uchylonym piekarniku na kilka minut, a następnie przełóż na kratkę, by wystygły.