Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 105
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 63
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 41
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 75
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 105
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 63
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 41
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 75
Składniki
Cebulę drobno posiekać. Zieloną część pora pokroić w dość drobne cząstki. Wszystko lekko poddusić na oliwie, dodać sól i pieprz cytrynowy.. Przestudzić. Ciasto. Mąkę przesiać , drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i gdy się rozpuszczą zmieszać z połową ciepłego mleka. W mące zrobić wgłębienie i wlać płynne drożdże. Zostawić przykryty rozczyn do wyrośnięcia. Gdy zwiększy objętość dodać mleko, sól , czosnek niedźwiedzi i lekko zagnieść. Potem dodać przestudzone warzywa i dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być lekkie. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki 35 X 11 cm. Dobrze jak ciasto jeszcze trochę odpocznie. Blaszkę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika( 180 C ) na ok.30-40 min. W trakcie pieczenia po wyrośnięciu ciasta temperaturę można zmniejszyć nawet do 160 C, żeby chlebek doszedł w środku.