Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chlebek cynamonowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10380
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 255
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10380
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 255
Składniki
Posypka: orzechy posiekaj, wymieszaj z cukrem i wodą. Przełóż do garnuszka. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i będzie karmelizował. Gdy orzechy zaczną się oddzielać od masy, wyłóż ją na pergamin, rozsmaruj cienką warstwę i zostaw na 1-2 godziny.
Ciasto: piekarnik nagrzej do 180°C. Keksówkę wyłóż pergaminem (ew. wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą). Masło zmiksuj z cukrem. Gdy powstanie jasna masa, domieszaj rozkłócone jajko i mleko. Mąkę przesiej z proszkiem, przyprawą i solą. Dodaj do płynnej masy, zmiksuj na gładko. Wymieszaj cukier z cynamonem.
Wlej do foremki 1/2 ciasta. Posyp cukrem z cynamonem i przykryj resztą ciasta. Wyrównaj wierzch. Posyp pokruszonymi orzechami.
Ciasto piecz około 40 minut. Jeszcze ciepłe udekoruj gwiazdkami anyżu.Źródło: Naj