Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy chleb ziemniaczany z dodatkiem ziemniaczanego puree
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3121
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3121
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzone przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłą wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Dodać jajko, olej ,kminek, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę, posypać mąką. Ciasto nakłuć parę razy patyczkiem. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C . Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.