Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chleb nie tylko składa się głównie z ziaren i orzechów, jest smaczny i soczysty, ale jest równiez tak łatwy w przygotowaniu, że może go upiec nawet małe dziecko. Jeśli użyjemy składników wskazanych w przepisie, jest on bezglutenowy, bardzo zdrowy i w dodatku lekkostrawny, jeśli pęcznieje przez całą noc. Wybór orzechów lub nasion to sprawa preferencji, równie dobrze smakuje z pestkami dyni lub np. drobno posiekanymi suszonymi owocami lub żurawiną. Ważne jest tylko, aby piec go w foremkach, będzie wtedy wyglądał jak bułki, ale bez foremek może popękać
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 723
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 194
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 723
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 194
Składniki
Umiescic wszystkie skladniki w misce i dobrze wymieszac. Jesli chcemy upiec chlebki w ekspresowym tempie, przelozyc wszystko do garnka i bardzo lekko podgrzac (nie gotowac i nie podgrzewac zbyt mocno!). Odstawic na co najmniej 30 minut. Lepiej jednak, jesli ciasto pecznieje w lodówce przez noc, wtedy skladniki lepiej sie lacza, a chleb staje sie bardziej strawny.
Do wypieku chleba uzylam 6 malych glinianych doniczek (po ok. 150 ml każda), mozna tez uzyc malych naczyn zaroodpornych i papieru do pieczenia. Tego typu chleb nie powinien piec sie bez formy, gdyz moze popekac. Pokroic papier do pieczenia na wystarczajaco duze kawalki i wylozyc nim foremki. Rozgrzac piekarnik do 200° C, rozlozyc ciasto w foremkach i piec na srodkowym ruszcie przez 50-60 minut.
Przed podaniem chleba dobrze go ostudzic.