Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Osoby, które śledzą mój blog wiedzą, że lubię kombinować piekąc chleb. Ostatnio dowiedziałam się o cudownych właściwościach forsycji. Postanowiłam więc dodać ją do chleba. Pomysł na dodanie jej do chleba właśnie podpatrzyłam na IG. I tak zabrałam się do roboty, dodałam natkę pietruszki i dla dodania wilgotności chlebowi dorzuciłam ser koryciński wiosenny. Jako, że mamy wiosnę to ser wiosenny wpasował się idealnie. Choć do prawdziwej wiosny daleko bo wieje i nie jest za ciepło. Ale kromka domowego ciepłego chleba z masłem wynagradza tę paskudną pogodę.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 557
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 54
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 34
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 557
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 54
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 34
Składniki
Drożdże wymieszać w misce z cukrem aż będą płynne. Wlać wodę, olej oraz wsypać mąkę, sól i kwiaty forsycji, posiekaną dość grubo natkę pietruszki a także starty na grubych oczkach ser. Wszystko wymieszać, kilka minut wyrabiać ciasto, oprószyć mąką i zostawić przykryte ściereczką do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić i uformować bochenek na kształt naszego naczynia. Bochenek zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia. Naczynie żaroodporne umieścić w piekarniku i nastawić temperaturę na 230 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje delikatnie podrośnięty bochenek umieścić w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut. Po upieczeniu uważając aby się nie poparzyć wyjąć chleb na kratkę i wystudzić.