Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak domowego pieczywa jest moim wspomnieniem z dzieciństwa!
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 820
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 519
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 820
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 519
Składniki
Drożdże, 50ml wody oraz cukier mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy i robimy wgłębienie. Dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn. Mieszamy dokładnie, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy mokrą dłonią. Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut, najlepiej pod bawełnianą ściereczką. Chleb wkładamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp. do 190⁰C i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk przy pukaniu od spodu. Wyciągamy z formy po ok 5 minutach od wyłączenia piekarnika. Studzimy na metalowej kratce. W trakcie pieczenia (ale po upływie min 30 minut) możemy otworzyć piekarnik i przykryć chleb z wierzchu folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry, by chleb się nie przypalił.