Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenny, razowy upieczony z ziarnami słonecznika i dyni, upieczony na drożdżach.
miska, foremka (duża keksówka),
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 76
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 281
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1444
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 76
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 281
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1444
Składniki
Obie mąki przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na chleb, dodajemy suche drożdże, pestki słonecznika i dyni, sól i mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy 300 ml przegotowanej letniej wody i miksujemy hakami do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto w misce przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość o 100%. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej i posypanej otrębami formy, równamy drewnianą mokrą patką, posypujemy pestkami i ponownie równamy, lekko uciskając patką, tak żeby ziarna lepiej przylgnęły do ciasta. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto w formie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 10 minut, a następnie 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pieczemy grzałki góra/dół. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chleb najlepiej jest spożywać na drugi dzień. Smacznego !!!