Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy chleb.Nie wymaga dużego nakładu pracy.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 184
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 184
Składniki
Do miski wlewamy ciepła wodę dodajemy drożdże i cukier. Następnie dodajemy mąkę, olej i sól.Po dokładnym wymieszaniu zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy 2 foremki keksówki .Smarujemy tłuszczem i lekko wysypujemy spód płatkami lub otrębami. Po wyrośnięciu ciasto znów zagniatamy i przekładamy do foremek, które zapełniamy do połowy.Odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*. Pieczemy ok 15 min. zmniejszamy temperaturę do 190*. i pieczemy jeszcze ok. 40min.10min przed końcem pieczenia spryskujemy skórke wodą.