Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy wypiek jest najlepszy, bo długo poleży.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 458
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 458
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Składniki
Wykonanie: Mąkę i sól razem wymieszać, dodać suche drożdże. Z świeżych drożdży zarobić rozczyn. W środku mąki zrobić dołek, wlać przygotowany rozczyn, olej, miód i wodę. Ciasto dokładnie wyrobić rękami lub mikserem przez 5-10 minut aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów (polecam mikser). Gotowe ciasto przenieść do foremek o wymiarach 21x10 cm wysmarowanych masłem i posypanych otrębami. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu. SMACZNEGO.