Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wymaga nieco cierpliwości ale naprawdę warto.... Chleb jest przepyszny i długo utrzymuje świeżość.
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1682
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 29
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1578
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1682
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 29
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1578
Składniki
Składniki zaczynu poolish wymieszać, odstawić na 10-12 godzin do wyrastania (najlepiej zrobić to rano, żeby ciasto właściwe zacząć wyrabiać wieczorem).
W misie miksera wymieszać mąkę z drożdżami, wodą, cukrem, solą i zaczynem. Wyrabiać przez około 10 minut.
Ciasto przełożyć do wysypanej mąką miski na około 3 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie ciasto należy dwukrotnie złożyć w ciągu pierwszych dwóch godzin wyrastania, naciągając jego boki wilgotnymi dłońmi (ciasto jest dość kleiste).
Formę, w której będzie się piekł chleb, wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam owalnego naczynia żaroodpornego). Ciasto oprószyć mąką, uformować owalny bochenek, przełożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Na godzinę przed pieczeniem ciasto wyciągnąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20-25 minut. Studzić na kartce.