Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzy Ci się zapach świeżo pieczonego chleba o poranku? Jeśli tak skorzystaj z tego niezwykle prostego przepisu na drożdżowy chleb z dodatkiem maślanki. Wypiek jest pyszny, a do tego na długo zachowuje świeżość.
Forma do pieczenia 11x30 cm
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 246
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 127
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 635
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 246
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 127
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 635
Składniki
Zacznij od przygotowania zaczynu. Do miski wkrusz drożdże, wlej maślankę i dodaj łyżeczkę miodu. Wszystko razem delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po upływie czasu do miski wsyp przesiane obydwie mąki, wlej oliwę i dodaj szczyptę soli. Całość wymieszaj najpierw łyżką, następnie wyrabiaj rękami. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, całość znowu odstaw na 20 minut. Piecz w 200 stopniach przez około 50 minut, do zarumienienia.