Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z mąki pszennej, na drożdżach i maślance.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 52
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 24
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 17
Nie masz pomysłu, jakie danie wegetariańskie podać na grillu? Doskonale spraw...
Odsłon: 16
Sernik z dodatkiem serka mascarpone - wyjątkowo delikatny, śmietankowy i krem...
Odsłon: 19
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 52
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 24
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 17
Nie masz pomysłu, jakie danie wegetariańskie podać na grillu? Doskonale spraw...
Odsłon: 16
Sernik z dodatkiem serka mascarpone - wyjątkowo delikatny, śmietankowy i krem...
Odsłon: 19
Składniki
Maślankę mieszamy z gorącą wodą, dodajemy cukier, drożdże i łyżkę mąki, odstawiamy na chwilę. Pozostałą ilość mąki mieszamy w misce z solą, płatkami, otrębami i pestkami. Dodajemy rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, chwilę zagniatamy, podsypując mąką w razie potrzeby, formujemy bochenek i wkładamy do formy. Możemy naciąć krzyż na wierzchu. Jeszcze na trochę zostawiamy do podrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 - 200 st. C. Pieczemy chleb ok. 1 godziny, od czasu do czasu zraszając jego powierzchnię wodą, wtedy skórka jest super chrupiąca.