Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb łyżką mieszany z ziarnami jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu, a do tego tani. Pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i miękki pachnący środek. To kto się skusi? Zapiszcie przepis na później. Taki chlebek jest na każdą kieszeń, porównując ceny w sklepach i piekarniach, ten chleb zjesz ze smakiem i wiesz co jesz.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 558
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 26
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 558
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 26
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Składniki
Do miski przesiej przez sitko mąkę chlebową. Wsyp ziarna, sól i wymieszaj łyżką. Ciepłą, ale nie gorącą wodę wymieszaj z miodem i drożdżami instant. Miód możesz zastąpić łyżeczką cukru, a drożdże instant na świeże 20 g. Następnie wodę wlej do miski z mąką i ziarnami. To jest również dobry moment, żeby wlać ocet. Dlaczego ocet dajemy do chleba? Ocet dodany w niewielkiej ilości sprawi, że chleb pieczony na drożdżach, będzie miał delikatny posmak pieczywa wypiekanego na zakwasie. Całość wymieszaj łyżką dokładnie i przykryj miskę ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 20 min. Po upływie 20 min. ponownie dokładnie wymieszaj ciasto i przelej do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Papier do pieczenia możesz posmarować masłem i posypać np. płatkami owsianymi, lub innym ulubionym ziarnem. Keksówkę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 min. do podwojenia swojej objętości. Tak przygotowany chlebek wrzuć do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz przez ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu, wyjmij chlebek z keksówki i studź na kratce. Smacznego!!!