Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od czasu pandemii dużo osób piecze chleb w domu , ja też. Oczywiście kupuje tez pieczywo w sklepie, ale od marca raz w tygodniu obowiązkowo pojawia się u nas chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem w wersji podstawowej, lub bardziej na bogato czyli jeszcze z innymi ziarnami Chleb jest pyszny , długo utrzymuje świeżość i co nie mniej ważne (dla niektórych pewnie najważniejsze :) )zawsze się udaje i robi się go tak ok 8-10 minut , oczywiście bez pieczenia Zazwyczaj robię go równolegle z gotowaniem obiadu
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 123
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 123
Składniki
Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę , do niej kruszymy drożdże , dodajemy sól ,cukier , płatki owsiane , słonecznik i ewentualnie inne ziarna , odstawiamy w cieple miejsce tak na 5 minut ( świetnie się sprawdza parapet w słoneczny dzień )
Do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę równocześnie mieszając zawartość drewnianą łyżka , do momenty połączenia się składników . Po tym czasie odkładamy przykryte ściereczka ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu tak na około pół godziny Takie ciasto dzielimy np na 2 keksówki wyłożone papierem do pieczenia ,i wkładamy do piekarnika , (Ja nie nagrzewam piekarnika wcześniej , by ciasto miało czas powoli sobie jeszcze rosnąć wraz z nagrzewającym się piekarnikiem ) Pieczemy ok 60 minut w temperaturze 180-190 stopni . Tak jak pisałam, ten chleb długo pozostaje świeży , ale można go też zamrażać
Takie ciasto dzielimy np na 2 keksówki wyłożone papierem do pieczenia ,i wkładamy do piekarnika , (Ja nie nagrzewam piekarnika wcześniej , by ciasto miało czas powoli sobie jeszcze rosnąć wraz z nagrzewającym się piekarnikiem ) Pieczemy ok 60 minut w temperaturze 180-190 stopni . Tak jak pisałam, ten chleb długo pozostaje świeży , ale można go też zamrażać u mnie raczej nie ma na to szans:)