Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-01-2023
Bardzo łatwy przepis na ciasto, które ma uniwersalne zastosowanie. Dzisiaj pokazuje Wam jak można z niego upiec chleb, ale możecie je również wykorzystać do wypieku bulek, spodu do pizzy lub ślimaczków cynamonowych.
Niezwykle zdrowy i dodający energii koktajl z młodymi burakami, jabłkiem i pi...
Odsłon: 14
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 188
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 2586
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 82
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 209
Niezwykle zdrowy i dodający energii koktajl z młodymi burakami, jabłkiem i pi...
Odsłon: 14
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 188
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 2586
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 82
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 209
Składniki
Do dużej miski wsypać drożdże, dodać do nich cukier. Wodę a następnie lekko wymieszać i do miski dodać sól oraz jajko. Następnie do miski przesiać 400 g mąki. Całość wymieszać łyżką na luźne ciasto.
Na stolnice wysypać resztę maki i wylać na nią ciasto z miski. Powoli, ugniatając wrobić w ciasto tyle mąki aby przestało się ono kleić do rąk. Mąkę lepiej dodawać powoli do ciasta, ponieważ w zależności od rodzaju mąki i jej jakości, potrzebna jej ilość może być inna w każdym wypadku.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, obsypanej małą ilością maki, ciasto oprószyć mąką również z wierzchu. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozgnieść je na płaski placek. Patrz film. Następnie zrolować w podłużny bochenek. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki (moja 24 cm x 13 cm), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na następne 20 minut do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie posmarować je z wierzchu wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, przez około 25 – 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Smacznego!