Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chleb chłopski, z kiełbasą"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 237
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 535
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 237
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 535
Składniki
Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki zalej połową szklanki wody. Wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
Kiełbasę pokrój i podsmaż na patelni bez tłuszczu. Odstaw, aby ostygła.
Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodaj pozostałe ciasta, wytopiony tłuszcz z kiełbasy. (ale bez kawałków kiełbasy). Wyrabiaj ciasto ok. 15 minut, aby się dobrze napowietrzyło. Uformuj w kulę, nakryj, odstaw do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodaj pokrojoną zimną kiełbasę i jeszcze raz zagnieć. Odstaw jeszcze do wyrośnięcia. Przełóż ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Ponownie odstaw na 15 minut.
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Zamiast kiełbasy możesz także dodać do ciasta wysmażone skwarki z chudego wędzonego boczku. Chleb będzie równie smaczny.
<strong>Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Bella Relaks