Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chleb bananowy z orzechami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10305
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 254
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10305
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 254
Składniki
Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min, a następnie osącz na sicie. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Banany rozgnieć widelcem. Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj sól, sodę, cynamon, rodzynki oraz posiekane orzechy, wymieszaj.
Do drugiej włóż banany, dodaj wystudzone masło lub margarynę, zmiksuj. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz roztrzepane jajko, krótko utrzyj mikserem. Na koniec, wciąż miksując na wolnych obrotach, powoli dosypuj suche oraz rodzynki. Miksuj do momentu, aż ciasta dokładnie się połączą.
Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, włóż blaszkę z ciastem. Piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Rada: Chlebek bananowy świetnie znosi mrożenie.
80 minut. Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie