Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chałka z Wiślicy"
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 28
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 19
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 52
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 47
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 189
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 28
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 19
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 52
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 47
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 189
Składniki
Masło stop, mleko podgrzej. W miseczce wymieszaj: mąkę, drożdże, sól i cukier. Dolej mleko. Wbij jajka, wsyp cukier waniliowy. Zagnieć ciasto. Pod koniec dolej masło. Ciasto przykryj, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 3 porcje. Każdą rozwałkuj. Na jednej rozsmaruj maromoladę. Placki zwiń. Rulony spleć. Końce sklej.
Warkocz ułóż na blasze przykrytej pergaminem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 35 minut.
Z cukru pudru i soku cytrynowego utrzyj lukier. Migdały zrumień na suchej patelni. Wystudzoną chałkę oblej lukrem i posyp migdałami.
ok. 2 godziny i 25 minut, 1 porcja ok. 300 kcal.Źródło: Tina