Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałka z tartym serem to świetna alternatywa dla tradycyjnej drożdżowej chałki. Wystarczy tylko kromkę ciepłej chałeczki posmarować masełkiem i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Poniżej przepis na 2 chałki.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 553
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 48
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 27
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 553
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 48
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 27
Składniki
Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zaczyn (bez żółtego sera). Wyrobić elastyczne ciasto. Kulką ciasta uderzać mocno kilka razy o blat. Zawsze tak robię z ciastem drożdżowym. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich na 3 części, które rozwałkowujemy na podłużne prostokąty. Na każdy z nich nakładamy tarty ser i zwijamy w rulonik.
Z rulonów zwinąć dwie chałki i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Chałki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ulubionymi ziarenkami (u mnie chia) i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!