Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest mięciutka, z dużą ilością oliwek – doskonale smakuje z samym masłem lub serkiem śmietankowym :) Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość, ponieważ jak to ciasto drożdżowe – potrzebuje czasu na wyrośniecie.
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2197
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 143
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 145
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2197
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 143
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 145
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłebienie, wkruszamy drożdże, zasypujemy je łyżeczką cukru i mieszamy z 100 ml ciepłej wody. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu na 30 minut.
Dodajemy sól, jajko, oliwę z oliwek i kolejne 100 ml ciepłej wody. Zagniatamy do momentu uzyskania plastycznego ciasta (jak jest za rzadkie dodajemy mąki, jak za gęste nieco ciepłej wody). Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 minut. W czasie gdy nasze ciasto będzie rosło kroimy oliwki na drobne kawałki, zioła siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do wyrośniętego ciasta i zagniatamy, podsypując maką, by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na 3 części. Formujemy 3 długie rulony, które zaplatamy w warkocz. Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut.
Roztrzepujemy żółtko z mlekiem, smarujemy chałkę. Pieczemy w 190 stopniach ok. 30 minut - na złocisty kolor.