Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Chrupiące bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym, smaczne, delikatne.
blacha, papier do pieczenia, miska
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 398
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 203
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 88
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 1957
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 2790
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 10394
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 398
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 203
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 88
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 1957
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 2790
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 10394
Składniki
Wykonanie farszu: Umyte pieczarki trzemy na wiórki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy posoloną cebulę. Cebulę smażymy do ładnego jej zeszklenia, dodajemy starte na wiórki pieczarki, natkę pietruszki i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok i będą już podduszone to dalsze smażenie będzie w celu odparowania soków z pieczarek i cebuli. Farsz powinien być w miarę suchy.
Wykonanie bułek: Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajko, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 9 równych części. Z ciasta rozgniatamy w dłoni placek do którego wkładamy łyżkę farszu z pieczarek, zagniatamy formułując bułkę. Tak uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20 - 30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego!!!