Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na śniadanie i kolację. Doskonała przekąska do pracy i szkoły. Świetnie smakuje na słodko i z wędliną. Domowe najlepsze i najzdrowsze.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 149
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 846
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 149
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 846
Składniki
wychodzi około 14 -15 bułek. Smalec rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Mąki przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać je szczyptą cukru. Mleko lekko podgrzać. Do mąki dodać smalec, mleko, letnią wodę, sól, 2 łyżki pestek słonecznika, wymieszać. Potem zagnieść dość luźne gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 30-50 minutach ciasto podwoi swoją objętość i możemy formować bułki. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki. Uformowane układamy na blasze wyłożonej papierem, zostawiając miejsce do wyrośnięcia. Bułki możemy dekoracyjnie ponacinać nożem. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu bułki smarujemy lekko osoloną wodą, posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy w 200 C około 20 minut.