Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki pszenne. Gwarantuję, że na pewno zjecie je ze smakiem. Bułeczki są miękkie również na drugi dzień. Dlatego możecie zrobić je wieczorem i zjeść rano na śniadanie. Można też zrobić większą porcję, zamrozić i zawsze mieć pod ręką. Ja jestem już uzależniona od domowego pieczywa. Chciałabym chociaż trochę Was tym zarazić :)
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 82
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 196
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 82
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 196
Składniki
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 10 części i uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Zostawić na blaszce do napuszenia na 15-20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 25 minut. U mnie piekły się 23 minuty.