Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, rumiane bułeczki pszenne upieczone z dodatkiem serka wiejskiego.
miska, piekarnik, waga kuchenna, blacha, papier do pieczenia,
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 778
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 60
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 114
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 778
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 60
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 114
Składniki
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i troszkę wody, mieszamy i czekamy aż wyrosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, olej, sól, serek i wodę. Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut (musi podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków, u mnie było to 128 g każdy. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i uformowane bułki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ułożone bułki przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza, bułeczki posypujemy mąką i lekko nacinamy każdą żyletką.
Tak przygotowane bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut do ładnego zarumienienia.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!