Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakiem i wyglądem zachęcą wszystkich wybrednych i niejadków. Świetnie sprawdzają się jako prezent. Gorąco polecam bułeczki z nadzieniem jabłkowym.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 575
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 123
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22689
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 575
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 123
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22689
Składniki
Kilkanaście bułek. Nadzienie. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w małe cząstki. Jabłka wymieszać z cukrem i prażyć na małym ogniu do rozpadnięcia się jabłek, przestudzić. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ). Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, formujemy placki na grubość około 1,5 cm. Na środku przy pomocy szklanki robimy wgłębienie, wypełniamy je masą jabłkową. Naokoło nadzienia nożem robimy 1 cm nacięcia. Potem po dwa nacięcia skręcamy do siebie i łączymy. Tak robimy z wszystkimi nacięciami.
Gotowe kwiaty za pomocą szerokiej szpatułki delikatnie przenosimy na blaszkę z papierem. Przykrywamy ściereczką aby nie obeschły. Nastawiamy piekarnik na 180 C.
Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Ciasto samo w sobie nie jest tak słodki więc po upieczeniu bułki suto posypujemy cukrem pudrem.