Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste bułeczki domowej roboty.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
1. Do miski wsypać mąkę pszenną, żytnią, mak, sól i wymieszać. 2. W szklance z lekko ciepłą wodą rozrobić drożdże z cukrem i odrobiną mąki. Po dokładnym wymieszaniu dodać olej i całość wlać do miski. 3. Dokładnie wymieszać łyżką i po uformowaniu masy wyrobić ciasto ręcznie dosypując maki lub dolewając odrobiny wody w razie potrzeby. 4. Ciasto podzielić na połowę i każdą połowę na cztery części. Z każdej części formować bułeczkę, zawijając ciasto pod spód. 5.Bułeczki układać na blasze wysypanej bułką tartą w odległości od siebie, by mogły podwoić swoją objętość. (Na zdjęciu bułeczki już po około godzinnym wyrastaniu). 6. Piec około 40 minut w 180st C. Po upieczeniu wystudzić na kratce.