Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z parówkami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier, 2-3 łyżki mleka, wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej na blat lub stolnicę. Dodaj wyrośnięty rozczyn, jedno jajko, olej, pozostałe mleko oraz sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski wysypanej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut, by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt (wielkość dostosuj do długości parówki). Na połowie każdego prostokąta zrób podłużne nacięcia w odległości ok. 1 cm.
Na nienaciętej części ciasta ułóż parówki, zroluj i zlep na spodzie. Ułóż nacięciami do góry, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 min. Następnie wierzchy bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Piecz bułeczki 15-20 min. Podawaj na ciepło z ketchupem lub majonezem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie