Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z orzechowym nadzieniem"
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 22
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 301
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 22
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 301
Składniki
50 g białej i gorzkiej czekolady rozdrabniamy i mieszamy. Orzechy i migdały siekamy, łączymy z czekoladą i cukrem, dobrze mieszamy, aby powstał orzechowo-czekoladowy krem.
Żółtko oddzielamy od białka. Do żółtka dodajemy dwie łyżki wody, mieszamy. Białko ubijamy na pianę.
Płat ciasta wykładamy na blat. Kroimy go na 12 prostokątów. Na każdy wykładamy porcję kremu. Jedną z dłuższych krawędzi prostokąta i dwie boczne smarujemy pianą z białka i dokładnie zlepiamy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy górę jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 220oC ok. 15–20 minut.
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią ostudzone bułeczki. Odstawiamy na talerz, żeby czekolada zastygła.
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 2,10 zł.
Wartość odżywcza sztuki 350 kcal. Białko 6 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia