Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z kruszonką"
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9905
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9905
Składniki
Ciasto: do miseczki wsyp mąkę, drożdże oraz cukier. Wlej mleko i żółtka. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec dodaj masło. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
Nadzienie: łodygi rabarbaru oczyść, potnij na kawałeczki. Proszek budyniowy wymieszaj z cukrem i 1/2 szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj minutę. na kruszonkę zagnieć.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj 20 placuszków. Ułóż je na dużej blasze przykrytej pergaminem. Na bułeczki nałóż porcje budyniu oraz rabarbaru. Ciastka posyp kruszonką. Piecz około 30 minut 180°C.Źródło: Naj