Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z budyniem"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 32
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 69
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 32
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 69
Składniki
Przygotuj rozczyn. Pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, sól i dodaj jajka. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę tłuszczu do pieczenia. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Z ciasta wycinaj metalową obręczą krążki o średnicy 7–8 cm. Na środku każdego krążka wytnij małym kieliszkiem otwór. Na jego dnie połóż odrobinkę ciasta i ugnieć palcem. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie ugotuj gęsty budyń na mleku i wystudź. Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i włóż do każdego dołka łyżeczkę budyniu. Bułeczki wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i piecz około 15 minut. Rumiane wyjmij z pieca. Gdy lekko przestygną, włóż do każdej jeszcze łyżeczkę budyniu.Źródło: Show