Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki owocowo-budyniowe z pigwą"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 85
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 85
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena sztuki ok. 1,50 zł
Umyte pigwy obieramy, dzielimy na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w plastry. Sok gruszkowy z sokiem z cytryny i 200 g cukru doprowadzamy do wrzenia, dodajemy plastry pigwy i gotujemy 30 minut, żeby owoce zmiękły.
Drożdże mieszamy z 15 g cukru. Rozpuszczamy masło i dodajemy 200 ml mleka. Mąkę, 60 g cukru, jajo, drożdże i mleko z masłem wyrabiamy mikserem. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Budyń gotujemy w 350 ml mleka, według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy wałek i kroimy na 10 pasków, które układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym żółtkiem, potem budyniem i układamy na nim plastry pigwy osączone z zalewy. Pieczemy 30–35 minut w 200oC.Źródło: Rewia