Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bułeczki niespodzianki"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 218
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 218
Składniki
Cebulę obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej. Do miski włóż ziemniaki, smalec, startą cebulę. Wsyp mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu. Wbij jajka i zagnieć ciasto. Odrywaj małe porcje i uformuj z nich kulki. W każdej zrób kciukiem lekkie wgłębienie.
Farsz z wątróbki: mięso umyj, oczyść i drobniutko posiekaj. Obierz i pokrój cebulę. Rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż przygotowane . Przypraw i ostudź farsz.
Farsz z zielonego groszku: ugotuj mrożony groszek i zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Z łyżki masła i mąki przygotuj zasmażkę, rozprowadź mlekiem. Zagotuj. Włóż groszek, wymieszaj i przypraw.
W dołki w cieście włóż farsze. Ułóż bułeczki na natłuszczonej blaszce. Piecz około 15-20 minut w temp. 160°C, na złoty kolor. Podaj gorące. Farsz można przyrządzić z innego mięsa.
<strong>Przepis przysłała Anna Kaczmarska z Łodzi</strong>Źródło: Bella Relaks