Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bułeczki maślane z powidłami śliwkowymi"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2124
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20986
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2124
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20986
Składniki
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i olej. W garnku rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy mleko, śmietanę, cukier, jajko i żółtko, a na końcu drożdże. Letnią mieszankę wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie mieszamy kruszonki, a następnie rozcieramy palcami.
Ciasto zagniatamy krótko na stolnicy, wałkujemy na grubość 1 cm i szklaneczką wykrawamy kółeczka. Na środku każdego kładziemy łyżeczkę powideł, posypujemy kruszonką. Boki bułeczek smarujemy pozostałym roztopionym masłem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte bułeczki pieczemy 15 minut w temperaturze 180oC.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 186 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 36 gŹródło: Rewia