Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne śniadanie na weekend kiedy jest więcej czasu na nieśpieszne śniadani? Tylko ułeczka z czekoladą+kubek gorącego kakao lub mleka, jak kto woli. Jedno jest pewne, te bułeczki są niesamowicie puszyste, maślane a dodatek czekolady w środku to totalna rokosz dla podniebienia!
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 13
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10707
Polecam.
Odsłon: 268
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 25
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 13
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10707
Polecam.
Odsłon: 268
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 25
Składniki
Wszystkie suche składniki umieść misie robota i dobrze wymieszaj łyżką. Następnie dodaj roztopione i ostudzone masło, żółtko oraz ciepłe, ale nie gorące mleko. Zagniataj za pomocą haka na najniższych obrotach do połączenia składników. Przykryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyłóż ciasto na blat chwilę zagniataj, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podziel ciasto na 6 równych części (każda powinna ważyć ok 85-87g). Następnie każdą zagnieć w kulkę. Rozwałkuj na mały placek. Na brzegu ciasta połóż czekoladę, przykryj kawałkiem ciasta i sklej boki (patrz filmik). Na drugim końcu ponacinaj ciasto w paski i zawiń całość w rulon. Uformuj bułeczkę. Ułóż w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem z mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C ok. 20 minut (do zrumienienia). Smacznego ! Ps. Sposób ułożenia bułeczek przeze mnie w foremce jest zły. Trzeba ułożyć bułeczki obok siebie w małych odstępach i jedna pod drugą!