Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ramach obowiązującej mody moje dziewczyny zażyczyły sobie bułeczek fitness. Nie pytajcie mnie po co, bo nie wiem. Ale mówisz i masz!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Do letniego mleka pokrusz drożdże, dosyp cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Przesiej do miski mąkę pszenną i pełnoziarnistą, dodaj otręby, wlej pracujące drożdże i wyrób z jajkiem na elastyczne ciasto. Dodaj wody, aby ciasto nie było zbyt suche i dobrze się wyrabiało. Zostaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Ponieważ ciasto nie zawiera soli, rośnie szybko i mocno zwiększa swoją objętość. Kiedy będzie już dobrze wyrośnięte dodaj garść słonecznika i wyrób jeszcze raz.
Podziel ciasto na 10 kawałków, uformuj bułeczki, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni (grzałki dolna i górna) wstawiając do niego naczynie z wodą. Wyrośnięte bułeczki natnij nożem, posmaruj wodą lub rozmąconym jajkiem i piecz ok. 20 minut.