Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są mięciutkie i pyszne. Jak widać na zdjęciu, mają ciekawy kształt. Najlepiej smakują same bez dżemu, konfitury czy powideł. Polecam.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 662
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 236
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 662
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 236
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać ją dokładnie z suchymi drożdżami. Dodać cukier, 2 jajka, olej i puree z dyni. Zarobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką lub talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie zacząć wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić o d ręki. Wtedy wyłożyć na stolnicę i uformować z niego rulon. Podzielić go na dwanaście części. Z każdej części zrobić kulkę. Następnie każdą kulkę rozwałkować na placek 12-13 cm na długość i 5-6 cm na szerokość. Ponacinać ( nie do końca) placuszek wzdłuż dłuższej części w odstępach 1-1/2 cm. Następnie z ukosa go zrolować. Połączyć końce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Już wyłożone na blaszce jeszcze podrosną. Posmarować je wtedy rozmąconym trzecim jajkiem. Posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 20-25 minut.