Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki dyniowe"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 501
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 80
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 501
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 80
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 161
Składniki
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i imbirem. Dodaj posiekane masło i palcami zagnieć je z mąką, aby powstały kluseczki. Pod koniec mieszania dodaj cukier puder. Pośrodku zrób wgłębienie, wlej roztrzepane jajko i mleko oraz przełóż purée z dyni. Połącz , zagniatając je czubkiem noża.
Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i zagnieć rękami. Zroluj ciasto na wałek grubości ok. 2,5 cm i pokrój na kawałki długości ok. 5 cm. Przełóż je do natłuszczonej formy.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wstaw bułeczki i piecz ok. 20 minut lub do czasu, gdy się zezłocą. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, z masłem i miodem.Źródło: Olivia