Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułki do zadań specjalnych, idealne do burgerów,kanapek,lub jako dodatek do obiadu.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 185
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 185
Składniki
Masło rozpuścić, dodać kurkumę,mleko podgrzać tylko tyle aby było ciepłe,do miski z mąką,cukrem i solą wlać mleko i masło.Wyrabiać 10-15 min aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk(nie polecam podsypywać mąki bo ciasto i bułki będą twarde,a ma być nieco luźne).Zrobić kulkę,przykryć ściereczką i odstawić na ok 1h do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na sześć równych części,lekko rozwałkować i uformować okrągłe bułeczki,przełożyć na blachę z papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i wstawić do lekko nagrzanego (ok.40st C) piekarnika na 20min aby podrosły.Po tym czasie żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować bułeczki. Polecam posypać sezamem,czarnuszką lub innymi ziarenkami. Piec 15min w 180stopniach. Przed krojeniem wystudzić.