Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanego przepisu wychodzi ok. 40 małych rogalików. Rogaliki są mało słodkie.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24009
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 100
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24009
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 100
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekaną margarynę, rozkruszone drożdże, żółtka, cukier i mieszamy. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodajemy łyżeczkę białka z jajka lub łyżeczkę śmietany.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy 1 kawałek ciasta. Ucinamy na mniej więcej równej grubości paski i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zawijamy go w stronę wierzchołka formując rożek.
Rożki układamy na wyłożoną papierem blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok. 12 min do zrumienienia.