Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten barszczyk podajemy w kubeczkach (bez kawałków buraka) czyli, drogie mamy, plam mniej :)
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1736
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1736
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Składniki
Bułeczki (24 szt.) Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mieszamy mąkę razem z suchymi drożdżami. Następnie dodajemy mleko, cukier i jajko. Na koniec dodajemy masło. Wyrabiamy do momentu uzyskania sprężystego ciasta. Formujemy kulkę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy na 50-60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na bułeczki - formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 1-2 cm od siebie. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Wyrośnięte babeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok. 10-15 minut. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Barszczyk Buraki obieramy, kroimy w plasterki, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu tylko 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy przyprawy (buraki zostawiamy w garnku). Doprawiamy do smaku. Dodajemy sok z cytryny, śmietanę i pieprz. Na koniec solimy (podając dzieciom starajmy się dodawać jak najmniej soli).