Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bagietki świetnie smakują, są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Bagietki upieczone z mąki orkiszowej jasnej typ 700, przez co są idealne dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, gdyż mąka orkiszowa ma mniej kalorii niż tradycyjna mąka pszenna.
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 58
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 94
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3709
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 34
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 145
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 58
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 94
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3709
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 34
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 145
Składniki
Najpierw przygotować zaczyn drożdżowy, czyli wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, wodą niegazowaną oraz 50 g mąki i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. W misce lub misie robota wymieszać resztę mąki, sól, wodę niegazowaną oraz zaczyn drożdżowy i część nasion chia lub innych (resztą posypać górę bagietek). Wyrobić elastyczne ciasto (może być trochę klejące, w zależności od użytej mąki można dodać trochę wody lub mąki). Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, ponownie krótko wyrobić na blacie podsypanym mąką i podzielić na dwa kawałki. Każdy rozciągnąć w rękach i poskręcać. Kawałki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub do specjalnej formy do bagietek podsypanej mąką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Przed włożeniem do piekarnika ponacinać po skosie, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać nasionami chia lub innymi. Piec w 200 stopniach góra-dół przez ok. 25 minut do zrumienienia.