Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka chlebowa"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 36
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 177
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 36
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 177
Składniki
Chleb powinien być suchy, dlatego susz go chwilę w letnim piekarniku (ok. 80° C). Ostudź, a następnie rozdrobnij w moździerzu lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Skrop winem i odstaw na 20 minut.
Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na kremową masę z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Nie przerywając ucierania, stopniowo dosypuj przyprawy korzenne. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, połącz z masą żółtkową. Stopniowo dodawaj namoczony chleb. Mieszaj, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Smak babki można też urozmaicić, dodając namoczone w rumie rodzynki oraz paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Formę z kominkiem natłuść i napełnij przygotowanym ciastem. Piecz ok. 50 min w 180° C. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw w formie do ostygnięcia i dopiero wyjmij. Polewę czekoladową przygotuj wg przepisu na opakowaniu, polej nią ostudzone ciasto.
Czas przygotowania: 100 minut. Porcja: 345 kilokalorii.
Smak babki wzbogaci pół łyżeczki przyprawy do piernika.Źródło: Świat i Ludzie