Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żurawinowy ciepły kompocik z przyprawami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 32
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 69
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 32
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 69
Składniki
Żurawinę umyj (zarówno świeżą jak i mrożoną). Wrzuć do dużego garnka, a następnie zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
Następnie do gotujących się żurawin dodaj cukier (żurawina jest dość cierpka, jeśli więc lubisz słodkie napoje, cukru trzeba dodać sporo).
Umyj pomarańcze oraz cytryny i wyciśnij z nich sok. Dodaj go do gotującej się żurawiny. Dorzuć także goździki oraz korę cynamonu. Dokładnie wymieszaj.
Całość przykryj i zaparzaj przez godzinę. Przed podaniem lekko zagrzej i powlewaj do szklanek (możesz dodać także całe ugotowane żurawiny). Napój udekoruj, np. kawałkiem kory cynamonu.
SPRÓBUJ TEŻ: Brzegi szklanek do tego napoju można „oszronić” – zamocz je np. sokiem i posyp cukrem.Źródło: Świat kobiety