Zielony koktajl odchudzający z jarmużem

Zielony koktajl odchudzający z jarmużem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Dlaczego właściwie taki zielony napój działa odchudzająco? Zielony koktajl, czyli zmiksowany szejk na bazie zielonych warzyw liściastych z owocami i/lub warzywami i z dodatkami, które lubisz, a które dodatkowo mogą wspomóc odchudzanie – cynamon, imbir, kurkuma, chili i inne. Magia? Nie, to nie magia! Zielony koktajl odchudzający dostarcza paru substancji, które to chudnięcie ułatwiają. Po szczegóły zapraszam na blog, a teraz czas na przepis.

Składniki

  • około 2 garści liści jarmużu, umytego i pozbawionego twardych łodyg
  • 1 duża, dojrzała gruszka wraz ze skórką i gniazdem nasiennym (bez ogonka)
  • 1 duże dojrzałe mango bez pestki i obrane ze skórki
  • 1 pomarańcza bez skórki i pestek (użyłam czerwonej sycylijskiej pomarańczy)
  • sok z połówki cytryny
  • nieduży kawałek świeżego imbiru pokrojonego w kosteczkę
  • yżeczka suszu z pestki awokado (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • około 1 szklanki przygotowanego w poprzedni wieczór wywaru ze skrzypu polnego (to świetne źródło krzemu) lub wody

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować dokładnie na gładki napój.

  2. Pić dla zdrowia i odchudzenia, choć z tej ostatniej właściwości nie trzeba koniecznie korzystać. Delektować się i przywoływać wiosnę. Gotowy koktajl traci swoją soczystą zieloność, bo przecież mango jest żółte, a pomarańcza czerwona, ale to nic nie szkodzi, liczy się skład i oczywiście smak.

Składniki
  • około 2 garści liści jarmużu, umytego i pozbawionego twardych łodyg
  • 1 duża, dojrzała gruszka wraz ze skórką i gniazdem nasiennym (bez ogonka)
  • 1 duże dojrzałe mango bez pestki i obrane ze skórki
  • 1 pomarańcza bez skórki i pestek (użyłam czerwonej sycylijskiej pomarańczy)
  • sok z połówki cytryny
  • nieduży kawałek świeżego imbiru pokrojonego w kosteczkę
  • yżeczka suszu z pestki awokado (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • około 1 szklanki przygotowanego w poprzedni wieczór wywaru ze skrzypu polnego (to świetne źródło krzemu) lub wody
Składniki