Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Włoska orzechówka"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 113
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14446
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 47
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 61
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 147
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 215
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 113
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14446
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 47
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 61
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 147
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 215
Składniki
35 min • Porcja 140 kcal • Koszt porcji ok. 2,20 zł
Orzechy umyć, ponakłuwać wykałaczką, włożyć do słoja. Dodać gałki, goździki, kawałek cynamonu. Przyrządzić syrop: zagotować szklankę wody, lekko ostudzić, wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Orzechy zalać letnim syropem, wlać spirytus, zamknąć słój i ustawić w ciepłym miejscu na 2 miesiące.
Nalewkę zlać przez bibułę filtracyjną (np. taką do ekspresu przelewowego), rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.
Agata Skiba z ŁabędziowaŹródło: Kobieta i życie